Nätverksträffar

Forska i tidningslägg. Foto Amanda Vesterlund.

Nätverksträffar

En mötesplats för alla som är intresserade av arkivpedagogik

Arkivpedagogiskt forum arrangerar två nätverksträffar årligen: en digital under våren och en fysisk under hösten.

Träffarna arrangeras av arbetsgruppen tillsammans med årets värd. Vill ditt Arkiv vara värd för en nätverksträff? Mejla din intresseanmälan till info@arkivforbundet.se

Nätverksträffar 2024

TORSDAG 10 OKTOBER 2024 KL. 10.30-15.30 

Höstträff: Stockholms stadsarkiv, Liljeholmskajen

Tema: Platsoberoende arkivpedagogik om plats
Plats: Stockholms stadsarkiv, Liljeholmskajen
Datum och tid: 10 oktober, kl. 10.30-15.30, med bonusaktiviteter kvällen 10 oktober och förmiddagen 11 oktober
Kostnad: Gratis tack vare bidrag från Stockholms stadsarkiv och Stiftelsen Riksarkivarie Ingvar Andersons fond
Anmälan: nätverksträffen är fullbokad!

Program

25 år av arkivpedagogik
Olle Nilson från Värmlandsarkiv ger en reflekterande exposé över arkivpedagogikens födelse och utveckling. Med ett rikt yrkesliv är Olle en av Sveriges mest engagerade och erfarna arkivpedagoger. Missa inte hans inspirerande berättelse om hur arkivpedagogiken har vuxit fram och förändrats över tid.

Med spelet som ingång
Tove Karlsson, museipedagog på arbetslivsmuseet Almgrens Sidenväveri, presenterar sitt nya skolprogram “Kläder och konsekvens”. Vi får en inblick i hur spel och källmaterial kan användas pedagogiskt. Efteråt följer en gemensam reflektion och diskussion kring dessa metoder.

Förmedla historia som plats
Berättaren och journalisten Karl Kadhammar delar sina erfarenheter av att förmedla historia via Instagramkontot @I_en_forvandlad_stad. Lär dig hur sociala medier kan bli kraftfulla verktyg för historieförmedling och ta del av Karls bästa tips.

Speed dating med källorna
Hampus Busk, arkivpedagog, leder en interaktiv workshop där vi, genom att arbeta i grupper med olika exempel på arkivmaterial, utmanas att tänka kreativt kring förmedling av historia. En spännande och dynamisk session som stimulerar både fantasi och samarbete.

Skapa en digital forskarsal i en liten arkivorganisation
Albin Nygren  och Annika Holmberg från Sollentuna kommunarkiv berättar om processen och utmaningarna med att utveckla en egen digital forskarsal. Få insikter i hur små arkivorganisationer kan modernisera och digitalisera sina samlingar för att nå ut till fler.

Källorna på plats – på egen hand
Samuel Branting
, redaktör för Stockholmskällan, och Anna Juhlin, projektansvarig och innehållsproducent på Stockholms Stadsmuseum, presenterar Stockholmskällans senaste funktion “Historiska vandringar”. De reflekterar över arbetet med att göra källmaterial tillgängligt för allmänheten på ett engagerande sätt.

Bonusaktiviteter 

10 oktober, Stockholms stadsarkiv, Liljeholmskajen

Efter det ordinarie programmet bjuder Stockholms stadsarkivs pedagoger Hampus Busk och Kettil Mannerheim in till guidad visning i magasinen med med sina favoritarkiv. Därefter blir det arkivpedagogisk-after-work för den som vill.

Kl. 18 på Liljeholmskajen arrangeras Nobel Calling föreläsning med journalisten Ingrid Carlberg om hur det är att forska i arkiv utifrån hennes bok om Alfred Nobel. Underhållning med musik, lättare tilltugg och magasinsvisning. 

11 oktober, Almgrens sidenväveri

Upplev skolprogrammet “Med spelet som ingång” som museipedagog Tove Karlsson presenterade på Arkivpedagogiskt forum. Vi startar kl. 9 på Almgrens Sidenväveri, Repslagargatan 15 A. Programmet tar ca 1 timme och är gratis.