Digital arkivpedagogik

Arkivpedagogik. Foto Josefin Daddono.

Mötet med originalhandlingar är något alldeles särskilt...

… men visste du att du inte behöver besöka ett Arkiv för att ta del av arkivpedagogik? Här finns några exempel på digitala arkivpedagogiska upplägg som du kan ta del av hemifrån, från klassrummet eller din arbetsplats.

Saknar du ditt Arkivs digitala arkivpedagogik i listan? 

Företagskällan: berättar näringslivets historia

På Företagskällan har Centrum för Näringslivshistoria samlat lektionsmaterial och lektionsförslag om det svenska näringslivets historia. Materialet är gratis och passar för gymnasiet och grundskolan.

Möt källorna

Möt källorna är Riksarkivets digitala läromedel för skolan. Här finns unika källor till den svenska historien, anpassade för högstadiet och gymnasiet.

Stockholmskällan

Hitta lärarhandledningar som utgår från historiska källmaterial från arkiv, museer och bibliotek i Stockholm. Handledningarna utgår från centralt innehåll i historia, svenska, samhällskunskap, geografi och bild

Arkiv och lärande: med källor från Jämtland och Härjedalen

Med utgångspunkt i olika källmaterial från Föreningsarkivet i Jämtlands län hittar du här olika teman och frågeställningar som man kan arbeta med på egen hand i klassrummet.

Skola och lärande: pedagogiskt material

Arkivens dokument från Skånes arkivförbund väcker nyfikenhet och lockar till funderingar om förr och nu, likheter och skillnader. Dokumenten kan användas i nästan all undervisning, för elever i alla åldrar.

I tid och rum: en resa i historien

Här finns ett utbud av historiskt material och spännande aktiviteter att ta del av. Hemsidan vänder sig i första hand till lärare vid grundskolor och gymnasieskolor runt om i Värmland. Materialet är hämtat ur Arkivcentrum Värmlands samlingar.

Sveriges historia

Upptäck Sveriges historia på ett spännande och roligt sätt. Gratis digitalt lektionsmaterial för elever och lärare. För mellan- och högstadiet av Statens historiska museer.

Arkivlektioner

Använd våra inskannade dokument från Arkiv Gävleborg med färdiga arbetsuppgifter direkt i klassrummet. Målgruppen för de flesta uppgifter är åk 7-9 och gymnasiet. En del uppgifter är anpassade för åk 4-6.

Skola och lärande

Ett digitalt klassrum från ArkivCentrum Örebro län. Här finns arkivpedagogiska teman, lärarhandledningar, tips och länkar. Materialet är anpassat för att användas av alla åldersgrupper i skolan.

För skolan

Arkiv Sörmlands lektionsunderlag är tänkta att användas i skolans historieundervisning. Varje tema anknyter till ämnes- och kursplaner för historieämnet.

Digitala skolväskan

Den digitala skolväskan är ett arkivpedagogiskt verktyg där elever kan arbeta digitalt med faktiska arkivhandlingar från Arkiv Västmanland.

Arkivuppgifter för skolan

Här har Föreningsarkivet Västernorrland sammanställt enklare arkivuppgifter med utgångspunkt i samlingarna.

Skolverksamhet

Workshops för gymnasiet i ämnet historia av Folkrörelsearkivet för Uppsala län.

Arkivpedagogisk verksamhet

Lektionsunderlag som fokuserar på kvinnors företagande och entreprenörskap samt arkivpedagogiskt utbildningsmaterial med fokus på arkiv, genus och normkritik av Företagsarkivet i Westerbotten.

Arkiv & lärande

Folkrörelsearkivet i Västerbotten erbjuder två skolprogram som finns tillgängliga på webben med färdiga lektionsmaterial.

För skolor

"Vägen till allmän och lika rösträtt" är ett nytt nationellt pedagogiskt material för högstadiet och gymnasiet som har tagits fram av Uppsala stadsarkiv.

För skolor

Här kan lärare och elever hitta primärkällor och handledningar från Skaraborgs föreningsarkiv.

Broar till historien

Broartillhistorien.se är en webbportal från Kulturarv Östergötland för skolan. Inriktningen är forskning och arbete med källor för elever i grundskola och gymnasium. Kulturarv Östergötland